ZEKA TESTLERİ

WISC-R: 6-16 yaşlarındaki çocuklara uygulanan bir zeka ölçeğidir. Test kendi içinde sözel ve performans olmak üzere 2 ana bölüme ayrılır ve her iki bölümde de 6’şer adet test bulunmaktadır. Sözel, performans ve total olmak üzere 3 tip zeka verir. Bireysel olarak uygulanan bu test 1-1,5 saat sürmektedir.

 

WISC-4: 6-16 yaş aralığındaki çocukların bilişsel yeteneklerini ölçen ve bireysel olarak uygulanan bir testtir. WISC-4 çocukların  hem yaş grubu içindeki beceri düzeyini hem de kendi içinde güçlü alanlarını ve geliştirilmeye açık becerilerini değerlendirmektedir. Test her çocuğun çalışma hızı ve motivasyon düzeyine bağlı olarak yaklaşık 1-1.5 saat sürmektedir. Öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, ders başarısızlığı, algılama ve anlama güçlüğü, okula uyum sorunları gibi birçok psikolojik problemi anlamak adına önemli ip uçları vermektedir.

 

Cattel 2A: 7 yaş 6 ay ile lise dönemi çocuklara uygulanan zeka testidir.

 

Cattel 3A: Üniversite öğrenimi alan veya almış olan bireylere uygulanan zeka testidir.

 

Good Enough Harris Testi: Çocuğun çizdiği insan resmi ile zekasının tespit edilebildiği, özel bir çeşit zeka testidir. Çocuğun çizdiği resim aynı zamanda analitik açıdan yorumlanmaktadır.

 

Porteus Labirentleri: 5 yaş 6 ay ile 15 yaş yaş aralığındaki çocuklar ile lise mezunu olan yetişkinlerin genel yeteneği belirlemek amacıyla kullanılan bir yetenek/zeka testidir. El-göz koordinasyonları ve analitik Pratik muhakeme becerilerini açığa çıkarır.

 

 

NÖROPSİKOLOJİK TESTLER

Nöropsikolojik Değerlendirme Testleri: Nöropsikolojik testler, karmaşık davranışları, bilişsel işlevleri değerlendirmeye yardımcı olur. Nöropsikolojik testler dikkat ve bellek dahil olmak üzere, algı-tepki kontrolü, görsel-mekansal algılama, öğrenme, irdeleme ve genel yeteneğe kadar bilişsel faaliyetlerin çok geniş bir alanını ölçmekte ve kişinin aldığı puanlara dayanarak bu alanlarda diğer insanlarla kıyaslanmasına imkan vermektedir. Dikkat eksikliği dahil olmak üzere, unutkanlık, konsantrasyon sorunları gibi sorunların yanısıra demans ve diğer nörolojik hastalıkların tanı ve takibinde kullanılmaktadır.

 

Mini Mental Test: Kısa tarama testi demans taraması için en sık kullanılan testtir. Oryantasyon, hafıza, dikkat, hesaplama, hatırlama, lisan, motor fonksiyon ve algılamayı ölçmektedir.

 

Stroop Testi: Temelde frontal lob faaliyetlerini yani alışılmış bir davranış örüntüsünü bastırabilme, olağan olmayan bir davranışı yapabilme ve uygunsuz uyaranı bastırabilme gibi yetenekleri ölçer. Özellikle kafa travmaları, trafik kazası sonrası oluşan hafıza sorunları, planlama ve organizasyon sorunları gibi durumların tespitinde kullanılır.

 

Boston Adlandırma Testi: Daha çok afazik hastalarda kelime hatırlaması ve kelime düzeyinin ölçülmesini sağlar. Sözel yetenekleri değerlendirmede yararlı bir testtir.

 

 

GELİŞİM TESTLERİ

Denver: 0-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Çocuk dil bilişsel, ince motor, kaba motor ve sosyal gelişim olmak üzere 4 alt alanda gelişimsel olarak değerlendirilir. Testin sonucunda çocuğun hangi gelişim alanında yaşıtlarına kıyasla ne kadar önde veya geride olduğu sonucuna varılır.

 

AGTE(Ankara Gelişim Tarama Envanteri): 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimlerini değerlendirmek için kullanılan bir envanterdir.  Çocukların dil gelişimi, sosyal gelişimi, zihinsel becerileri, ince motor gelişimi, kaba motor gelişimi ve öz bakım becerileri değerlendirilir. Uygulayıcı tarafından anne ve babaya sorular yöneltilerek ve çocuk da gözlemlenerek uygulanır. Gelişim problemleri, konuşma güçlükleri, sorumluluk almama, ince ve kaba motor kaslarını yetersiz kullanma gibi durumlarda uygulanabilir.

 

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi: 5 yaş 6 ay ile 6 yaş 0 ay arsındaki çocuklara uygulanabilen, çocuğun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen, bir okul olgunluk testidir

 

Gessell: 2- 6 yaş arası çocukların görsel motor ve algı gelişiminin değerlendirildiği bir gelişim testidir

 

Peabody Resim Kelime Testi: 2-12 yaş aralığındaki çocukların alıcı dil becerilerini, kelime dağarcığını ve resimlerle kavram gelişimini belirlemek için kullanılan bir performans testidir.

 

 

KİŞİLİK TESTLERİ

MMPI: 16 yaş üzeri bireylerin kişilik yapısının ve psikopatolojisinin belirlenmesinde ayrıntılı ve objektif ölçüm yapabilen bir kişilik envanteridir.MMPI testi ayrıca yeni eleman alımlarında ya da mevcut çalışanlar üzerinde kişinin göreve uygunluğunun değerlendirilebilmesi ve gelişim alanlarının belirlenebilmesi amacıyla da kullanılmaktadır..

Louisa Düss Psikanalitik Hikayeler Testi: Çocuklara uygulanan yarı yapılandırılmış hikayelerden oluşan, ruhsal dinamiklere ışık tutabilen projektif bir testtir.

 

CAT(Çocuklar için Algı Testi): Projektif bir test olup, 3-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Çocuk Algı Testi (CAT) çocukların kişilik dinamiklerini ve ebeveyn ilişkilerini analiz etmek için oldukça faydalı projektif bir testtir.

 

Draw A Person: Çocuğun çizdiği bir insan resmi üzerinden onun ruhsal dünyasına inebilen, kişilik analizi yapabilen,çocuk hakkında ayrıntılı bilgi verebilen, terapi sürecine yardımcı olan bir kişilik testidir.

 

Scl 90 Belirti Tarama Testi: Bireyde var olabilecek psikolojik semptomları ve bu semptomların düzeyini belirlemek için kullanılan bir ölçme aracıdır. 9 alt test ve 1 tane de ek skala olarak adlandırılan toplam 10 adet alt testten oluşmaktadır.

 

 

DİKKAT VE ALGI TESTLERİ

Moxo Dikkat Testi: MOXO dikkat ölçme testi 6-12 yaş arası çocuklar ve 13-60 yaş arası yetişkinler için geliştirilmiş Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanısına yardımcı olan, bilgisayar üzerinden yapılan görsel ve işitsel çeldiricilerin olduğu “çevrimiçi” dikkat ölçme testidir. MOXO, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun dört ana belirtisi olan dikkat eksikliği, zamanlama problemi, dürtüsellik ve hiperaktivitenin objektif olarak ölçülmesini sağlayan bir testtir. MOXO, dikkat dağıtıcı dış uyaranlar kullanarak gerçek yaşam çevresinin tam bir benzetimini (simülasyon) sağlamaktadır. Test çocuklarda yaklaşık 15, yetişkinlerde 18 dk sürmektedir.

 

Bender Gestalt Görsel Motor Algı Testi: Bender-Gestalt testi;  5-12 yaş arasındaki çocukların görsel uyaran algılamalarını, görsel-motor koordinasyonlarını, görsel motor bütünleştirmelerini ölçmektedir. Testte zaman sınırlandırması yoktur. Toplam 9 şekilden oluşur ve her şekil çocuğa sırayla gösterilir ve şeklin kağıda kopya edilmesi istenir. Bender-Gestalt testi; zeka, okul başarısı, görsel motor performans, nörolojik bozulma, yürütücü işlevlerde bozulmaya ilişkin bilgiler verir.

 

Benton Görsel Bellek Değerlendirme Testi: 8 yaş ve üzeri çocuklara uygulanan test, mekânsal belleği ölçen bir testtir. Bu test görsel belleğin algılama ve motor yeteneğinden ayırt edilmesini sağlamaktadır. Bireysel olarak uygulanmaktadır ve yaklaşık 5 dakika sürmektedir.

 

Frostig Görsel Algı Değerlendirme Testi: 4-8 yaş arasındaki çocukların görsel algı becerilerini değerlendirmek için kullanılan bir testtir. Çocuğun göz motor koordinasyonu, şekil zemin ayrımı, şekil sabitliği, mekânsal ilişkilerin algılaması değerlendirilir.

 

Burdon: Dikkat testidir. Harf tanıma becerisini kazanmış olan çocuklarda dikkat gücünü ölçer.

 

 

ENVANTERLER

 

Öğrenme Güçlüğü Belirti Tarama Envanteri

Sınav Kaygısı Ölçeği

Çocuklar İçin Anksiyete Ölçeği

Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği

Çocuklar için Hiperaktivite Ölçeği

Çocukluk Çağı Kaygı Bozuklukları Özbildirim Ölçeği

Beck Depresyon Ölçeği

Beck Anksiyete Ölçeği

 

 

Cevizli mah. Bağdat cad. Dragos Home No:528 D:22 K:3 Maltepe / İstanbul

 

(0532) 593 94 94